„Paştele lângă bunici”

> Proiect de voluntariat desfăşurat la Şcoala Gimnazială „Nicolae Stoleru” Baia

baia-4În săptămâna 6-10 aprilie a.c., în toate şcolile din România s-au derulat activităţi educative, formale şi nonformale, în cadrul programului intitulat „Şcoala altfel”.

Şi la Şcoala Gimnazială „Nicolae Stoleru” din Baia, aceste activităţi au acoperit o gamă largă. În fiecare zi, începând de luni, au fost programate la toate clasele demersuri inedite, atractive pentru elevi. Astfel, se pot menţiona activităţile minunate legate de fascinanta lume a cărţilor, apoi cele ce au vizat o viaţă sănătoasă, mai ales printr-o alimentaţie corectă, cele legate de prevenţia faţă de accidentele rutiere, pentru că, se ştie, viaţa are prioritate, activităţile de celebrare a marii sărbători a Paştelui, acestea din urmă evidenţiind însemnătatea religioasă şi laică a acestuia, tradiţiile la români, dar şi la alte popoare.

Formele de realizare au diferit de la clasă la clasă, proiectările cadrelor didactice ţinând cont mai ales de dorinţele copiilor şi ale părinţilor.

Referitor la acest parteneriat educaţional, se poate afirma cu tărie că acolo unde el funcţionează foarte bine se realizează lucruri frumoase, cu încărcătură educativă deosebită, beneficiari fiind copiii.

baia-3Având în vedere această idee, am gândit împreună cu părinţii şi elevii noştri un proiect educaţional de voluntariat, intitulat „Paştele lângă bunici”, care şi-a propus strângerea unor fonduri în scop caritabil şi apoi donarea de produse alimentare bătrânilor din Căminul de la Bogdăneşti, judeţul Suceava.

Obiectivele acestui proiect de voluntariat au fost formarea şi dezvoltarea la elevi a deprinderilor de participare la viaţa comunităţii, exersarea de către aceştia a atitudinilor şi comportamentelor tolerante, a spiritului civic. De asemenea, s-a urmărit formarea şi dezvoltarea motivaţiei în scopul întrajutorării semenilor aflaţi în dificultate, urmărirea unor exemple de bune practici în vederea formării unei educaţii demne de viitori cetăţeni.

Ca urmare, având suportul părinţilor copiilor (câţiva chiar ocupându-se de toate detaliile impuse de achiziţionarea produselor), în ziua de miercuri, 8 aprilie, ne-am deplasat la Bogdăneşti, întâmpinaţi fiind cu blândeţe de părintele paroh al acestui aşezământ, Gheorghe Loghinoaia, care, cu osârdie, se ocupă de vieţuirea bătrânilor de aici. După ce am vizitat mănăstirea, am dăruit ce adusesem, apoi elevii noştri au dorit să-i viziteze pe bunici. Au mers în saloane şi le-au oferit câte o felicitare realizată cu simboluri pascale, făcându-le urări tradiţionale pentru apropiata sărbătoare. Am fost fericiţi cu toţii când am văzut înflorind pe chipurile brăzdate de bătrâneţe şi de suferinţă ale bătrânilor, surâsuri tremurate.

La ieşire, copiii, sensibilizaţi, şi-au împărtăşit impresiile şi au promis să mai revină lângă aceşti bunici şi cu alte ocazii. (Coordonatorii proiectului, prof. GOGU MIHAELA şi prof. GOGU MIHAIL-CORNEL)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI