Vine ziua lui Păcală

pacala-1Prier este denumirea populară a lunii aprilie şi vine din latinescul Aprilis. Prima zi a lunii aprilie este ştiută drept ziua păcălitului sau ziua nebunilor, când mulţi oameni fac farse, glume la adresa cunoscuţilor şi, bineînţeles, nimeni nu are voie să se supere. Obiceiul acesta al păcălitului vine din negura vremurilor. Şi pe atunci unii făceau altora farse: turnau apă în loc de rachiu, încălţau animalele cu opinci, puneau vacile la căruţă în locul cailor, dezlegau câinii şi legau pisicile etc. Se spune că obiceiul ar fi fost în relaţie cu vremea care îi păcălea pe oameni: ba era vânt, ploaie, ba era soare şi cald, iar astfel oamenii îşi râdeau de aspectul înşelător al vremii. Dar ştiau că dacă luna aprilie este una secetoasă, va fi un an sărac, de aceea se mai spunea despre această lună că este „Traistă-n băţ”.

Obiceiul păcălitului în prima zi a lunii aprilie ne duce cu gândul la Păcală, personaj profan care s-ar fi născut pe 1 aprilie.

În această perioadă se vădeşte triumful vieţii asupra morţii, prin renaşterea naturii, totodată venind timpul favorabil semănatului şi pentru formarea turmelor de oi.

Luna aprilie este marcată şi de zilele Postului Mare (Paresimile), dar şi de alte credinţe ce-şi puneau amprenta asupra vieţii de la sate. Astfel, pe 2 aprilie se petrecea nunta urzicilor, iar pe 6 aprilie era ziua brânduşei, obiceiuri ce ţineau de renaşterea naturii. (RUSU LENUŢA, Fălticeni)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI