Petro Poroşenko, decis să nu-i lase pe oligarhi „să semene haos” în Ucraina

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că nu-i va mai lăsa pe oligarhi „să semene haos” în Ucraina după demiterea răsunătoare în această săptămână a unuia dintre ei, Igor Kolomoiski, miliardar controversat şi guvernator al unei regiuni-cheie a Ucrainei, potrivit AFP. „În calitate de preşedinte, nu voi permite un conflict în cadrul puterii. Prioritatea mea cheie este lupta împotriva oligarhilor”, a declarat preşedintele într-un interviu la postul de televiziune privat ICTV.

Kolomoiski a fost destituit din funcţia de guvernator al regiunii industriale Dnipropetrovsk, situată la frontiera cu regiunea separatistă prorusă Doneţk, după o confruntare implicând desfăşurarea de oameni înarmaţi la sediile grupurilor petroliere publice unde miliardarul are interese. Statul încercase mai întâi să îndepărteze oameni apropiaţi de Kolomoiski de la conducerea acestor grupuri. Nu a existat confirmare că aceşti miliţieni erau trimişi de Kolomoiski chiar dacă toţi observatorii estimează că acesta este cazul. Aflat de un an în postul de guvernator, Kolomoiski s-a ilustrat prin crearea şi finanţarea unor puternice batalioane de voluntari care luptă alături de trupele ucrainene împotriva rebelilor proruşi.

Înainte de a-l destitui, Poroşenko a avertizat că nu-i va lăsa pe guvernatori să se doteze cu „armate de buzunar”. „Nu voi lăsa haosul să se reproducă, nici la Kiev şi nici în alte oraşe”, a repetat preşedintele sâmbătă.

Conflictul între Poroşenko şi Kolomoiski a ridicat semne de întrebare cu privire la raporturile în viitor între puterea ucraineană şi oligarhii care s-au îmbogăţit în urma privatizărilor netransparente din anii 1990.

Poroşenko este el însuşi miliardar şi nu a renunţat la afacerile sale în sectorul ciocolatei, în pofida promisiunilor sale electorale în acest sens înainte de scrutinul din mai 2014.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI