Primarul Maerean acuză că la Rădăuţi există „o frăţie a penalilor” şi că prefectul e parte din ea

La Primăria Rădăuţi, situaţia devine pe zi ce trece tot mai tensionată, iar dorinţa conducerii PSD de a-l schimba din funcţie pe viceprimarul cu atribuţii de primar Tiberiu Maerean a fost de natură a-l determina pe acesta să declare într-o conferinţă de presă că se doreşte de fapt îndepărtarea lui de documentele Primăriei de către o „frăţie a penalilor”.

Într-o conferinţa de presă organizată luni la sediul Primăriei Rădăuţi, Maerean l-a acuzat de o serie întreagă de ilegalităţi atât pe primarul ales şi aflat în arest, PDL-istul Aurel Olărean, cercetat pentru fapte de corupţie, pe fostul secretar al municipiului, Haralambie Herghelegiu, pe viceprimarul actual Simion Sticleţ (PSD), dar, surprinzător, şi pe prefectul Florin Sinescu.

maerean-6234Maerean a prezentat o serie de documente, printre care şi un raport al unei comisii dispuse de prefectul de Suceava în 2013, care a evidenţiat numeroase ilegalităţi comise de primarul Aurel Olărean, verificări care au fost efectuate chiar la sesizarea lui Maerean, pe vremea respectivă consilier local.

El a explicat că acel raport evidenţia infracţiuni de abuz în serviciu, înşelăciune, fals intelectual, administraţie defectuoasă pentru lucrări în valoare de 2,6 milioane de euro executate în municipiul Rădăuţi şi, totodată, arăta şi modul de lucru al primarului Olărean, care, pentru efectuarea unei investiţii, nu respecta legislaţia achiziţiilor.

Conform sursei citate, primarul Olărean nu făcea o estimare a contractului, nu supunea aprobării CL investiţia, declanşa procedura de contractare, încheia contractul şi, imediat, încheia şi un act adiţional de majorare a sumelor necesare, nu specifica în mod clar locul în care se executa lucrarea şi nici nu se făcea recepţia lucrărilor conform legislaţiei sau, prin abuz în funcţie, schimba ceea ce decidea CL.

De asemenea, într-un mod ciudat, dar şi hilar în acelaşi timp, Tiberiu Maerean a explicat că întreg raportul pe care l-a prezentat l-a obţinut „pe surse”, pentru că nu i-a fost remis de prefectul Florin Sinescu, care i-ar fi spus că aşa „s-a înţeles cu primarul Olărean, ca să nu apară prea multe lucruri în presă!”.

„Tot materialul de azi a fost solicitat prefectului la vremea când eram consilier. Dl prefect a spus că s-a înţeles cu Olărean şi că nu va face cunoscut niciunei părţi cele constatate. De voie, de nevoie am acceptat. După ce am ajuns viceprimar, am cerut prefectului raportul şi iarăşi mi-a spus că nu poate face asta” a mai spus primarul în exerciţiu.

El a arătat şi o adresă semnată de prefectul Florin Sinescu, în care acesta răspunde doar că s-au încălcat mai multe prevederi şi că s-a exercitat dreptul sesizării organelor competente şi că nu s-a dispus nimic în sarcina primarului sau a CL Rădăuţi.

„Prefectul susţine că este în imposibilitatea de a pune la dispoziţie o copie după raportul solicitat, pentru că nu sunt informaţii de interes public. Eu am cerut, ca Primărie, organ controlat, să ştiu ce s-a stabilit, ca să ştiu ce măsuri să iau. Oficial, nu ştiu de acest raport. L-am obţinut prin surse proprii” a mai spus Maerean, care consideră că prefectul are aceleaşi metode ca primarul Aurel Olărean, pentru că nu spune cum se fac controalele şi se joacă cum doreşte el.

„Apreciez că este un abuz în serviciu din partea prefectului, ca încadrare minimă, pentru că sunt elemente constitutive şi pentru alte infracţiuni” a mai spus despre acest subiect Tiberiu Maerean. El a mai menţionat că, din ceea ce a reclamat, sunt mai multe puncte cercetate deja de DNA.

„Eu acuz o înţelegere între prefect şi primarul de atunci al Rădăuţiului. Aprecierea mea e că există la Rădăuţi o conducere, dar încet-încet s-a creat deasupra acesteia o cupolă de oameni care doresc ei să conducă” a precizat Maerean, care a spus că această „frăţie a penalilor” vrea să facă „un scut împotriva legii”.

Totodată, primarul în exerciţiu a mai arătat că prefectul a intervenit şi în cazul unui conflict cu salariaţii din Primărie, după ce el a dispus ca aceştia să explice ce fac la serviciu, iar prefectul, după ce a constatat că nu a fost încălcată nicio lege, a cerut reanalizarea actului contestat. „Domn’ prefect, ce treaba ai matale cu asta? De ce a făcut prefectul acest abuz? Există un litigiu în instanţă în legătură cu anularea acestei dispoziţii de primar. După părerea mea, colegii care îl contestă nu au temei să câştige şi s-au îndreptat către prefect, şi nu singuri, ajutaţi, că să intervină el. Pentru că nu putea cere anularea dispoziţiei în instanţă, mi-a trimis înscrisul fără niciun drept” a spus primarul în exerciţiu.

El a mai arătat că prefectul a intervenit, fără drept, şi în cazul restructurării unor posturi în urma reorganizării activităţilor Primăriei.

Secretarul municipiului, Haralambie Herghelegiu, atacat direct de primarul Maerean

Tiberiu Maerean a mai arătat că fostul secretar al municipiului Rădăuţi, Haralambie Herghelegiu, ar fi efectuat mai multe ilegalităţi, între care vânzarea unui imobil în timpul procesului de revendicare.

Totodată, el a mai prezentat un caz pe care nu poate să şi-l explice, privind tot un proces de revendicare în care s-a cerut restituirea unui imobil, iar Primăria a trimis „spre competentă soluţionare” acest dosar firmei Loredana SRL din Rădăuţi, firmă care aparţine deputatului PLR Constantin Galan. El a spus că Primăria a fost înştiinţată recent, de avocatul petentului, că dosarul a fost trimis către Loredana SRL.

„Nu cred că e o chestiune greşită. Ceva e putred acolo. Minunea s-a produs în august 2014. Vom verifica, dar bănuiesc că acest imobil o fi în proprietatea dlui Galan, din moment ce Primăria îi spune că a trimis dosarul acolo spre competentă soluţionare” a mai spus Maerean, care însă a subliniat că situaţia este şi mai ciudată mai ales că, dacă dosarul ar fi fost trimis din eroare, deputatul Galan l-ar fi retrimis Primăriei, care se ocupă de aplicarea acestei legislaţii, însă până acum nu s-a întâmplat acest lucru.

Un alt caz scos la iveală de Maerean e cel prin care Academia Română a câştigat în instanţă dreptul de proprietate pentru o suprafaţă de 1.057 ha de teren pe raza municipiului Rădăuţi; dar acest teren nu poate fi retrocedat pentru că nu mai există.

„Tot acest mod de lucru a fost gestionat de secretarul Herghelegiu Haralambie” a spus Maerean.

Conducerea PSD Rădăuţi vrea înlocuirea lui Maerean, ca acesta să nu mai aibă acces la dosare

Tiberiu Maerean a mai declarat, la finalul conferinţei de presă, care a durat peste 100 de minute, că el crede că se doreşte îndepărtarea sa din funcţie de cei care au făcut abuz de funcţie în Primărie şi au săvârşit acţiuni de fals şi care doresc să nu suporte consecinţele.

„Colegi din PSD sub îndrumarea lui Nistor Tătar (acesta este consilier judeţean şi preşedinte al PSD Rădăuţi – n.n.) încearcă să facă asta ca să fiu înlăturat.

Nistor Tătar, ca un vechi colaborator a lui Herghelegiu, nu poate fi departe de dorinţele lui” a explicat Maerean de ce insistă Tătar&co. să îl scoată din biroul de primar.

Primarul în exerciţiu are însă în mânecă un as pe care doreşte să îl joace în cadrul Biroului Permanent Judeţean al PSD, unde speră să îi fie acceptate dovezile şi să poată prezenta situaţia în mod corect, iar abia apoi BPJ să decidă dacă trebuie să-l sancţioneze sau nu ori cine trebuie sancţionat.

Miercuri, CL Rădăuţi are pe ordinea de zi o noua tentativă de înlocuire a primarului Maerean.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI