ASI consideră „inacceptabil” proiectul de ordin referitor la personalul de conducere din şcoli

> De cealaltă parte, ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a luat act de nemulţumirea sindicatelor şi a retras proiectul de ordin

 Alianţa Sindicatelor din Învăţământ (ASI) Suceava consideră „inacceptabil” proiectul de ordin al MEN referitor la normele metodologice pentru stabilirea obligaţiei didactice de predare la catedră a personalului de conducere din învăţământ. Preşedintele ASI, prof. Giani Leonte, a declarat, ieri, printr-un comunicat, că în condiţiile în care au fost regândite normele pentru personalul nedidactic „practic, vor fi disponibilizate 5000 de posturi din învăţământul preuniversitar, fără să se ţintă cont că în octombrie 2014 a fost semnat un acord între Guvern şi federaţiile sindicale reprezentative, care prevedea la unul din puncte deblocarea a 1250 de posturi, în acest an şcolar, nicidecum disponibilizare”.

Giani Leonte arată că, în condiţiile noilor prevederi, personalul didactic de conducere, care beneficiază, în prezent, de degrevare parţială de norma didactică de predare, ar trebui să efectueze integral norma de predare, iar în această situaţie „directorul nu ar avea timp să-şi desfăşoare activitatea managerială, care este supradimensionată”.

Referindu-se la modificările referitoare la sistemul de normare a personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din unităţile de învăţământ, în funcţie de numărul mediu de elevi la nivel de judeţ, care ar conduce la disponibilizări în sistem, ASI este de părere că „nu se poate face nicio disponibilizare fără o analiză temeinică”. „Noi credem că aceste tăieri se fac din birou, necunoscându-se realitatea din şcoli. Nu poţi avea calitate în educaţie cu o resursă umană lovită mereu pe la spate de astfel de ordine inacceptabile” a declarat Giani Leonte.

 „Orice modificare va fi introdusă numai dacă este absolut necesară şi dacă este cerută de sistem” transmite ministrul

 După ce sindicatele din învăţământ au luat foc şi au contestat proiectul, ministrul educaţiei, Sorin Câmpeanu, a transmis, ieri, printr-un comunicat postat pe site-ul ministerului, că nu este „adeptul schimbărilor insuficient analizate, cu atât mai puţin al schimbărilor care să afecteze desfăşurarea unui an şcolar”. Ministrul a respins „cu fermitate” teza conform căreia vor fi reduse peste 4000 de posturi în învăţământul preuniversitar. „E falsă! Numai anul trecut au fost angajate 4.600 de noi persoane (personal didactic, auxiliar şi nedidactic), cu circa 1.700 peste numărul iniţial de posturi aprobate. După intrarea în vigoare a Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 se impune modificarea sistemului de normare a personalului didactic auxiliar şi nedidactic din învăţământul preuniversitar în vederea armonizării acestuia cu noile prevederi legale, însă acest lucru va fi reglat fără bulversarea sistemului” a precizat ministrul.

El a dat asigurări tuturor celor implicaţi în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar că „orice modificare va fi introdusă numai dacă este absolut necesară şi dacă este cerută de sistem”, iar „orice demers de acest tip va avea şi girul dialogului cu toţi partenerii sociali”.

Proiectul care a generat „neînţelegeri” a fost retras, a anunţat Ministerul Educaţiei, iar, începând de săptămâna viitoare, ministerul va relua „dialogul cu sindicatele, cu directorii de şcoli, cu asociaţiile profesionale şi de elevi, pentru a găsi cele mai bune soluţii, dar fără a afecta în vreun fel actualul status quo”.

Un comentariu

  1. Rugam Sindicatele atentie la posturile scoase la titularizare.SĂ DEA DIRECTORELE CU SUBSEMNATUL CĂ POSTUL SCOS ESTE VIABIL CEL PUȚIN 4 ANI.sUNT CAZURI DE ABUZURI,CAND INTR-UN AN DIRECTOAREA SCOATE POSTUL CU DEDICAȚIE SI ANUL URMĂTOR ANUNȚĂ CĂ NU MAI SUNT ORE SUFICIENTA LA ACEA DIASCIPLINĂ.A CUI ESTE VINA???

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI