Întrucât la Suceava nu s-au utilizat vaccinuri din loturile incriminate că ar fi produs unele reacţii adverse

Campania de vaccinare a elevilor din clasele a VIII-a şi a IX-a continuă

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava a declarat ieri, cu privire la campania de vaccinare diftero-tetanică a elevilor din clasele a VIII-a şi a IX-a, că aceasta continuă în judeţul Suceava, întrucât nu s-au utilizat vaccinuri din loturile incriminate că ar fi produs unele reacţii adverse.

DSP a precizat că medicii vaccinatori au însă obligaţia de a informa părinţii cu privire la posibilitatea unor reacţii care pot apărea în urma vaccinării şi despre măsurile ce trebuie luate în această situaţie.

„Până în prezent, în judeţul Suceava nu s-au semnalat reacţii adverse post-vaccinare, fiind distribuite 7600 doze pentru 6645 de elevi de clasa a VIII-a şi 467 de clasa a IX-a, restanţieri din campania de vaccinare precedentă” a precizat DSP, printr-un comunicat.

Reprezentanţii instituţiei au mai declarat că acordă „o atenţie deosebită” modului în care sunt respectate condiţiile optime de transport, depozitare şi administrare a tuturor produselor vaccinale şi colaborează permanent cu întreaga reţea de medici vaccinali din judeţ, astfel încât „orice posibil incident vaccinal să fie semnalat şi investigat epidemiologic conform metodologiei în vigoare”.

Reamintim că, în urma unei analize efectuate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică Bucureşti cu privire la posibilele reacţii adverse înregistrate în urma utilizării vaccinului diftero-tetanic, s-a constatat că au fost înregistrate 53 posibile reacţii adverse post-vaccinare (RAPI) în cinci judeţe, 41 de cazuri fiind vaccinate cu două loturi de vaccin achiziţionate în anii 2013 şi 2014.

Ca atare, Ministerul Sănătăţii a decis oprirea celor două loturi identificate până la obţinerea rezultatelor analizei de calitate care va fi efectuată de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale. „Facem precizarea că, până în prezent, au fost înregistrate manifestări uşoare şi tranzitorii care s-au remis spontan şi nu au pus în pericol sănătatea elevilor. Vaccinarea este o metodă de imunizare activă, profilactică împotriva unor boli, prin inocularea unui vaccin. Menţionăm că administrarea vaccinurilor presupune şi posibila apariţie a unor reacţii post-vaccinare normale (reacţii locale, durere locală, febră de scurtă durată etc.)” a precizat Ministerul Sănătăţii.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI