Cu privire la cadrele didactice pensionare care vor să-şi continue activitatea ca titular

Ministerul Educaţiei mută decizia la mâna şcolilor

Inspectoratele şcolare judeţene nu mai au nicio putere în ce priveşte menţinerea în activitate, ca titular pe post, a cadrelor didactice care au vârsta de pensionare; doar şcolile pot valida acest lucru, spune un ordin de ministru care modifică Metodologia mişcării personalului didactic.

Astfel, în anul şcolar 2015-2016, pot fi menţinute în activitate, ca titulare, pe o perioadă de trei ani, cadrele didactice care îndeplinesc condiţiile legale de pensionare la data de 1 septembrie 2015. Dar ele trebuie să îndeplinească anumite condiţii, cumulate: catedra pe care sunt titulare să fie completă şi viabilă în anul şcolar respectiv, la unitatea lor de învăţământ; să nu existe reducere de activitate la disciplina în care predă solicitantul.

„În condiţiile în care, până la data de 28 august 2015, la nivelul unităţilor de învăţământ se constată că, din cauza reducerii numărului de ore la anumite discipline, nu mai este posibilă menţinerea în activitate ca titular peste vârsta de pensionare a unor cadre didactice, conducerile unităţilor de învăţământ au obligaţia de a informa aceste cadre didactice cu privire la încetarea contractului individual de muncă în vederea pensionării” precizează ordinul menţionat.

26 ianuarie este data-limită de depunere a cererilor de menţinere în activitate

Cererile de menţinere în activitate se depun la secretariatele şcolilor până la data de 26 ianuarie, iar validarea condiţiilor cumulative pentru menţinerea în activitate ca titular în funcţie didactică peste vârsta de pensionare se va efectua până la 2 februarie.

Noul ordin de ministru abrogă alineatele 8, 9 şi 10 de la art. 28 al metodologiei menţionate, referitoare la atribuţiile inspectoratului şcolar în ce priveşte personalul care are vârsta de pensionare. Până la acest ordin, contestaţiile cadrelor didactice respinse erau depuse la IŞJ şi erau soluţionate de consiliul de administraţie al acestuia, iar hotărârea definitivă a CA putea fi atacată numai la instanţa de contencios administrativ competentă. De asemenea, inspectorul şcolar general emitea decizia privind menţinerea în activitate ca titular a personalului didactic care îndeplinea condiţiile legale de pensionare în funcţia didactică, până la trei ani peste vârsta de pensionare, şi tot inspectoratul şcolar revoca această decizie în condiţiile reducerii numărului de ore în disciplină.

Pentru acest an şcolar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava a aprobat anul trecut 14 cereri de menţinere în activitate ca titular, depuse de cadre didactice care împliniseră vârsta de pensionare.

Un comentariu

  1. Jenant să se mai aprobe pensionarilor ore,mai ales în condițiile în care Suceava este campioană la ȘOMAJ-fără locuri de muncă,fără industrie,multă economie subterană.Măcar acele câteva locuri de muncă la buget să fie corect ocupate și să nu se ajungă în situația ca pensinarii să-și schimbe mașini și tineri să nu aibă după ce bea apă.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI