Preotul Minu Mititelu, despre hoţii care fură de ani de zile de la Biserica şi Cimitirul „Sfânta Vineri”

„Eu, ca preot, şi Biserica nu putem face mai mult decât să-i iertăm”

Încă de la primii paşi făcuţi dincolo de poarta de lemn prin care se intră la Biserica Sf. Vineri din Suceava, în faţa privitorului se dezvăluie un complex ecleziastic fără cusur, cu clădiri simplu construite într-o curte largă. Doar brazii se mai mişcă sub bătaia vântului, la prima oră a dimineţii, când serviciile religioase nu au început încă. La scurtă distanţă se află Cimitirul Sf. Vineri, desfăşurat într-un semicerc aproape perfect, de jur împrejur, la liziera pădurii Zamca, înconjurat de un gard înalt din sârmă fixată pe beton. La ora când am păşit dincolo de poarta de intrare, tot complexul era încremenit sub frig şi lipsit de mişcare, dominat de o simplitate ascetică; spovedaniile nu începuseră încă în acea zi din Postul Crăciunului, iar arareori câte un angajat de acolo străbătea curtea pentru a merge la treaba lui. Dintr-o maşină erau descărcaţi colaci mari ce aveau să fie daţi de pomană la înmormântarea de la ora prânzului. Mişcarea navetelor pe roţi mai spărgea din monotonia acelei zile posomorâte de noiembrie. Aflasem că biserica, cimitirul, chiar persoane aflate la căpătâiul morţilor fuseseră prădate, de-a lungul timpului, acolo, de hoţi minori sau adulţi, din zona Şcheia, mai ales. Însă nimic din ce văzusem în curte sau în cimitir nu mai păstra vreo urmă a trecerii lor pe acolo, totul fusese refăcut şi trecut în uitare.

Ultima intrare în curtea bisericii prin efracţie, cum se spune, avusese loc chiar cu două săptămâni în urmă, la începutul lui noiembrie. Hoţii au furat doar cablul de la aparatul de sudură, fiindcă nu au găsit fier, ne-a spus părintele Minu Mititelu, parohul Bisericii Sf. Vineri, dar şi protopopul Protopopiatului Suceava 2: „Au venit să prade, deşi avem camere video; ei ştiu când să vină, noaptea, când e ceaţă. Ne-au spart garduri, au venit pregătiţi cu răngi, au dat tabla de pe gard la o parte, au desfăcut-o. Nu au luat-o, ei voiau fier ca să-l vândă, au cotrobăit, dar au luat doar un cablu de la aparatul de sudură.

 

„A venit ca om al străzii şi l-am iertat dacă a recunoscut că a furat pentru mâncare …”

Prima întrebare pe care i-o adresez părintelui este dacă Poliţia ştie despre acestei furturi sistematice, care durează de ani de zile. „I-au mai prins, dar Poliţia le dă drumul, ei fiind minori în general; aceştia sunt puşi la înaintare de adulţi, nu poţi să le faci nimic. Am prins unul care ne-a furat şi din biserică, după camerele video, tot anul acesta. Am făcut sesizare, dar ni s-a spus să punem cameră video pe cutia milei, ceea ce nu se poate în biserică, şi mi-am retras plângerea”.

Unul din hoţii care au furat bani din interiorul bisericii a fost prins chiar de părinte, cu puţin timp înainte de data interviului nostru. El venise, culmea, să doarmă la centrul de adăpost pentru oamenii străzii, de pe lângă biserică. „A venit să doarmă la noi unul din hoţi, nu era rom… mi-a spus că e de la casa de copii, că a fost bătut şi l-am culcat aici o seară. Reţinându-i figura de pe camera de luat vederi, l-am recunoscut şi l-am întrebat dacă nu cumva a furat din biserică. A spart cutia pentru ajutor şi l-am surprins pe camera din curtea bisericii, am văzut când a intrat. Mi-a zis că a venit singur, că mulţi seamănă cu el… Dacă recunoşti, eu te iert, dacă nu – te dau la poliţie, n-am ce să fac, trebuie să te cerceteze fiindcă ai intrat în biserică, i-am spus. A recunoscut, a spus da, părinte, eu v-am spart că n-am avut bani de pâine, şi l-am iertat. A venit ca om al străzii şi l-am iertat dacă a recunoscut că a furat pentru mâncare …”

 

Urmărire ca-n filme: „Am intrat imediat în maşină şi i-am urmărit până la Şcheia”

Nu este singurul hoţ prins şi iertat apoi de părintele Mititelu. Mult mai înainte, prin anii 2000, câţiva romi de la Şcheia i-au furat din maşină 19.000 de lei. „Eram la centrul de noapte şi au venit la mine să le dau ceva bani. În timp ce vorbeam cu unii, ceilalţi au intrat în maşină, că era deschisă şi nu mi-am dat seama că operau. Am intrat imediat în maşină şi i-am urmărit până la Şcheia, mi-a fost teamă, am ajuns acolo, erau în faţa unui magazin în care se adună toţi romii, mi s-a împotmolit maşina în pietriş, mi-era teamă să nu se ia ai lor după mine, dar n-au apucat că i-am prins repede; i-am prins şi i-am adus de mânuţă înapoi pe doi dintre ei, în maşină, îi ţineam cu o mână şi cu alta conduceam, erau doi minori. Era şi repetiţie la corul bisericii atunci. Le-am zis că îi duc la poliţie dacă nu recunosc că au furat. În corală am şi pe cineva care lucrează la Poliţie, i-a luat în primire, i-a întrebat unde-s banii şi i-au scos, erau prin ciorapi… cheltuiseră doar vreo 50 de lei, i-am eliberat după aceea”.

Hoţii au furat, pe parcursul anilor, de la aparate de sudură, geamuri, biciclete şi alte lucruri găsite prin curtea bisericii, au spart maşini, au furat şi din cimitir gărduţuri de la morminte şi flori: „Nu mai zic de flori; vara, copiii pe care îi vedeţi la Lidle în intersecţie fură flori de la cimitir şi le vând acolo, oamenii vin la noi şi se plâng. Cimitirul e mare, sunt mai multe intrări, avem paznic, dar nu dovedeşte, ăştia mici sar gardul şi ce să le faci? Chiar de ziua hramului nu dovedim să-i stăpânim, anunţăm Jandarmeria. Eu am propus să facem şi noi ca la Oradea, acolo, la fiecare intersecţie este o placardă pe care scrie „nu încurajaţi lenea”. Nu ar trebui să li se dea pomană din maşini, noi îi ajutăm, dar nu trebuie să-i încurajăm, noi îi învăţăm rău, îi facem puturoşi”.

 

„Din păcate, ei sunt minoritari, dar te domină prin răul pe care-l fac”

Furturi au fost în mai toate cimitirele Sucevei, acum fiind sporadice, dar la Sf. Vineri nu se mai opresc. „Noi suntem mai expuşi, fiind păduricea şi Şcheia foarte aproape. Ne-au furat gardurile de mai multe ori, le tot refacem, le facem acum din plasă cu beton jos, dacă le facem din fier, le fură. Ne-au furat calorifere de la grupuri sanitare, au intrat în magazie, au intrat şi în lumânărar, am găsit uşa forţată, ei căutau caloriferul fiindcă e din fontă. Din cimitir fură tot ce e din fier, felinare, lanţuri… De ani de zile de când e cimitirul, din 1998, se fură. Au mai bruscat paznicul, adulţii sunt şi violenţi. De regulă trimit copiii şi îi aşteaptă cu căruţa, dar vin şi oameni mari, le e frică angajaţilor de aici de ei. Este un loc expus, am mai făcut câteva sesizări, dar nu s-a făcut nimic. Din păcate, ei sunt minoritari dar te domină prin răul pe care-l fac, ne aduc prejudicii de imagine şi nu suntem în stare să-i oprim. Eu, ca preot, şi Biserica nu putem face mai mult decât să-i iertăm”, este concluzia firească şi creştinească a preotului Minu Mititelu.

Un comentariu

  1. Tiganii din Șcheia terorizează tot Geoge Enescu.DEGEABA AU POLIȚIE ȘI ÎN ȘCHEIA,NU LE FACE NIMENI NIMIC.Există poliția rurală special înființată pentru astfel de comune,dar rezultatele sunt zero în județul Suceava.Dezinteres total ….Țiganii specie protejată în ultima vreme.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI