Prefectul Orest Onofrei

Investiții de peste un miliard de euro

Prefectul Orest Onofrei cere sucevenilor să se constituie într-un… consiliu județean al lucrătorilor în străinătate. Domnia sa a declarat ieri, într-o conferință de presă, că organismul ar trebui să-și aleagă un președinte care ar urma să interacționeze, pe partea de investiții făcute în Suceava, cu șeful executivului județean, Gavril Mîrza. Liderul serviciilor desconcentrate ale ministerelor în teritoriu face acest demers după ce, anterior, dl Mîrza, referindu-se la dimensiunea investițiilor atrase în perioada președinției domniei sale, afirmase că „că își scoate pălăria în fața oricui investește în județul Suceava măcar 10 milioane de euro”. Dl Onofrei a ținut să îi aducă la cunoștință președintelui Mîrza faptul că, doar într-un singur domeniu, respectiv cel al populației care lucrează în străinătate, în ultimii 15 ani în județ s-au construit, cu banii trimiși acasă, peste 20.000 de case.
 

Astfel, dacă se face o evaluare sumară (de la aceasta excluse fiind locuințele neterminate, în care s-au băgat, de asemenea, sume destul de consistente), investițiile în Suceava, numai din această sursă, se ridică la peste un miliard de euro. Prefectul a spus că nu înțelege de ce președintele Consiliului Județean simte tot timpul nevoia să readucă în prim-plan eforturile pe care le face promovând investiții în județ și să aducă acuze că eforturile dumnealui sunt minimalizate. Reprezentantul Guvernului în teritoriu recunoaș-te că Programul „Suceava – Utilități și mediu la standarde europene”, pe care se bate foarte multă monedă, este util, însă investiția în sine nu este cu nimic mai prejos de cea sucevenilor care muncesc peste graniță. Dl Onofrei relevă că împrumutul de 86,3 milioane de euro este o investiție a tuturor locuitorilor județului, care vor trebui să suporte returnarea creditului, cu tot cu dobânzile aferente. Prefectul mai subliniază că este absolut lăudabil că județul Suceava este campion la proiecte Sapard, menționând, însă, că acestea au fost promovate de persoane fizice, societăți comerciale și unități administrativ-teritoriale, Consiliul Județean având doar meritul acordării de consultanță și asistență. „Însă atunci când îți asumi meritele, trebuie să îți asumi și eșecurile și disfuncționalitățile generate de proiectele Sapard în județ, respectiv conflictele de interese, întârzierile de plată și neregulile în execuție. Nu minimalizăm efortul nimănui, dar nici nu se poate trăi tot timpul cu senzația că se face un lucru extraordinar pe care lumea nu vrea să-l recunoască”, a încheiat prefectul Orest Onofrei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI